Att samla på modern konst

Många människor tycker om att samla på något, antingen av värde eller på grund av ett brinnande intresse. Att vara konstsamlare innebär inte att man måste vara stenrik eller ha en genuin kunskap. Erfarenheten kommer med tiden och man kan alltid komma över relativt billiga fynd som kan visa sig ha ett högt värde när man väl tittar lite extra. Man behöver heller inte ha en hög inkomst för att bli konstsamlare utan det handlar mer om både tid och prioritering.

Rikta in dig på en konkret typ av konst

Det är alltid bra att satsa på en viss typ av konst. Det gör att du inte blir lika konfunderad har dessutom lättare att samla på dig en fin och sammanhängande konstsamling. Om du har en mindre budget, vilket kanske är vanligt när du börjar ditt letande, är det bättre att satsa på mindre konstverk till en början och skaffa sig näsa för uppkommande talanger. Just moderna konstnärer kan ibland vara lite kluriga att förstå sig på men läser man på och söker upp väsentlig information om personen och dennes förflutna, så kan man få en trevlig överraskning så småningom. Den moderna konsten är mycket relativ och då det samtidigt existerar mycket intressanta föremål, så finns det mycket som inte kommer att komma någonvart. Var därför kritisk och samla på dig konst och föremål som du tror på.

Några tips

Kolla upp konstnären noga och se hur denne har arbetat tidigare, som exempelvis utgivna böcker, priser, erkännanden osv. Det är även en konst att samla på konst och det är också viktigt att konstnären sticker ut från mängden. Att ha en nisch gör att intresset ökar samtidigt som konstverken riskerar att hålla sig kvar en längre tid. Man kan också läsa några böcker som har med konstsamlande att göra. Här följer några exempel på böcker.

  • Adam Lindemann, Collecting Contemporary
  • Sarah Thornton, Seven Days in the Art World

Glöm heller inte att gå på vernissager och utställningar och underskatta inte auktioner på nätet. Där kan man hitta riktiga pärlor.