Olika etapper inom bildesign

Att designa en ny bil kräver mycket kunskap och teknisk läggning samtidigt som man ska vara konstnärlig och kreativ. Bildesign är främst uppdelat i tre sektioner: exteriören som behandlar själva formen på bilen, interiören i bilen och inredningen med alla tillbehör som tar ett steg längre genom att bestämma mattor, färger, textur, textilier osv. Samtidigt måste man alltid ta fasta på säkerheten, äldre modeller, utveckling, trender m.m.

Exteriör

Den person som har hand om exteriören ansvarar för ytan och formen på bilen. man börjar först att utveckla enkla, handgjorda skisser för att senare ta det till en 3D-nivå genom att använda en programvara som är gjort för detta.

Interiören

Personen som har hand om bilens interiör, får istället uppgiften att utveckla former, placeringar av saker, fönster och dörrar, instrumentbrädan osv. Här gäller det att tänka ordentligt på användarvänlighet och säkerhet och samtidigt göra ett snyggt jobb. Mycket handlar också om ergonomi och att göra det så bekvämt som möjligt för passageraren. Interiören kan ibland vara en tämligen svår uppgift men också en utmaning då det är mycket att tänka på.

Tillbehören

Färgval, typ av färg, tillbehör och textilier ingår i den sista sektionen som handlar om att skapa rätt känsla i bilen. Vilken typ av mattor ska man ha, vilket läder på sätena, val av plast, textur och mönster samt alla andra saker som ingår i interiören. Här är det många smådetaljer att hålla reda på och det krävs en organiserad och kunnig person som ansvarar för detta.

Så fungerar det

Även inom bildesign arbetar man med trender, ungefär på samma sätt som i mode-eller inredningsindustrin och inte sällan får man också inspiration av modebranschen eller produkt design överlag för att färdigställa en bra bil. Designteamet arbetar också mycket med grafisk design för att sammanställa dekaler, plåtar osv. I slutändan presenteras alltid en modell av fordonet, precis som arkitekter visar upp en liten modell i miniatyr. I bilindustrin gör man bilmodellen även i full skala.