Världens mest berömda konstmuseer som visar modern konst

Modern konst är både intressant och provocerande och för att ta del av den moderna konsten på det allra bästa sättet, kan man bege sig till några av världens mest berömda muséer för att berika sitt konstnärssinne. Följ med på en resa till de allra bästa.

Georges Pompidou Centre, Paris

I 4:e arrondissement i den franska huvudstaden reser sig det moderna Georges Pompidou centret med sina trappor på ena långsidan. Namnet kommer från den franske presidenten som ledde landet mellan 1962-1968. På ena våningen ligger det stora biblioteket där studenter flockas året runt men det som gjort centret mest berömt är de stora moderna konstsamlingarna som både innefattar installationer, tavlor och skulpturer. Bredvid centret, utomhus, ligger platsen med Stravinskyfontänen där flera skulpturer gjorda av konstnären Niki de St-Phalle står. Inne i centret hittar du konstnärer som Jackson Pollock, Andy Warhol och Miró m.fl.

MoMa – Museum of Modern art

I New York ligger det berömda MoMa-museet. Det inkluderar en rad samlingar med arkitektur, skulpturer, tavlor och fotografier. Här finns också ett stort bibliotek som har ca 300 000 böcker och utställningskataloger. I muséets många lokaler kan du finna verk från Frida Khalo, Paul Cézanne, Marc Chagall och Henri Matisse. Ett måste om man befinner sig i New York.

Moderna Museet i Stockholm

Självklart kan man inte skriva en svensk text om moderna muséer utan att ta upp Moderna Muséet i Stockholm. Här finns ca 6000 målningar, 100 000 fotografier, en massa videor och grafiska tryck. Museet öppnade 1958 i samma veva som den moderna konsten började ta fart i en ny tappning och förutom den stora lokalen i Stockholm finns det även en variant i Malmö. Moderna Muséet ligger på Skeppsholmen och är en välbesökt attraktion och sevärdhet när man kommer som turist till staden. Här finns Picassos verk, Dalis verk tillsammans med Niki de St-Phalle, Matisse och Robert Rauschenberg och det finns också en skulpturpark med en rad kända konstnärer.